CPD Malta

Heel eerlijk gezegd was dit voor mij een sprong in het onbekende, maar als ik nu terugkijk, besef ik dat dit misschien wel mijn "doorstep"-moment was.

Op 14 augustus, op de luchthaven van Charleroi, leerde ik Brent kennen. Zowel Brent als ik wisten niet goed wat we konden verwachten, maar we stonden er met een open blik voor. Wat zou deze week ons brengen?

Het eerste gevoel dat Malta bij me opriep, was warmte. En dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. De hitte viel over ons heen, net zoals de vriendelijkheid van alle mensen die we tegenkwamen. We werden zo hartelijk en gastvrij ontvangen.

Een van onze eerste sessies ging over het levensverhaal van De La Salle. Ik had nooit verwacht dat een verhaal uit de 17e eeuw vandaag de dag nog zo actueel kon zijn. Kwalitatief onderwijs voor ieder kind, ongeacht afkomst of achtergrond, is ook mijn drijfveer om in Brussel te werken. Het tweede gevoel dat me tijdens deze week overviel, was bevestiging: bevestiging waarom ik ooit heb gekozen om leerkracht te worden. Het was verrijkend om de verhalen van anderen te horen. Als jonge leerkracht is dit een krachtig signaal, want het onderwijs kent tegenwoordig heel wat uitdagingen.

We kregen als afsluiter een mooi sterretje naar huis. We hadden het kettinkje zelf gekozen en dat we dit gingen mogen meenemen. Niets was minder waar. Op het einde was het tijd om het door te geven. Ik gaf mijn ster door aan Emma. Emma die samen met Pat, brother Aiden, brother Ben en haar echtgenoot John deze week vormgaven. Het was zij die ons het verhaal vertelde van De La Salle en de eerste stapsteen legde van deze week. Ik vond het jammer dat we niet meer met elkaar gebabbeld hebben. Kyrie gaf zijn ster aan mij. Hij vertelde dat hij door mij terug zin kreeg om in het lager onderwijs te staan. Ik vond dit geweldig compliment.

Als laatste wil ik het gevoel van gemeenschap benadrukken. We begonnen als een groep volkomen vreemden, maar maakten al snel een diepe connectie met elkaar. Tijdens momenten van reflectie, maar ook tijdens de prachtige vuurwerkshow, door de straatjes van Valletta en Mdina, en al zwemmend in de zee, vormden we een hecht team. Samen genoten we van geweldige tijden, zowel de mooie als soms moeilijke momenten.

Deze reis was een geweldige ervaring, en ik kijk ernaar uit om te zien hoe dit traject verder gaat.