Eerste contactdag BaO - Basisschool Nieuwland Brussel ... meer dan een school!

Een grote delegatie contactpersonen uit de VLP-basisscholen zakte op dinsdag 8 oktober af naar basisschool Nieuwland. Deze school is gelegen in de Brusselse Marollen, wat zich weerspiegelt in een cultureel en talig diverse schoolpopulatie. De hele groep genoot van een zonnige wandeling doorheen de wijk. Daarbij mocht het Vossenplein met zijn dagelijkse markt natuurlijk niet ontbreken. Maar er werd ook op heel wat andere culturele aspecten ingegaan.

Directeur Brian schetste in een boeiende presentatie hoe het hele concept van de school een antwoord tracht te bieden aan de vele uitdagingen. Omdat de gezinnen van de leerlingen vaak zeer klein behuisd zijn, is er nood aan meer beweging en wordt er meer tijd uitgetrokken voor lessen bewegingsopvoeding. Het sterke leesbeleid is zeker ook een troef van Nieuwland. De school werkt ook met een concept van co-teaching, waarbij twee leraren voortdurend samen in de klas staan om de leerlingen zoveel mogelijk te bieden wat ze nodig hebben. Verder besteedt de school veel aandacht om op een positieve manier met gedrag om te gaan.

Na een heerlijke couscous-maaltijd namen vier leerlingen uit het vijfde leerjaar de groep mee in een rondleiding doorheen de school. Het tuintje aan de rand van de speelplaats, de ‘Pitstop’ waar kinderen tot rust kunnen komen, de leestrap, de bibliotheek en de mooie open klaslokalen waren hiervan de hoogtepunten.

Tijdens de uitwisseling aan het einde van deze contactdag was iedereen het erover eens: het was een inspirerende dag! Onze grote dank gaat uit naar directeur Brian en het hele team.