Vormingsweek directies in Rome - donderdag 10 oktober 2024

 

Na een Spaanse bezinning met samenzang gaan we van start met de Lasaliaanse pastorale werking in bepaalde Franse scholen. Jongeren kennis van het geloof meegeven en onderdompelen in spiritualiteit maakt daar deel uit van het parcours om leerlingen zingeving te bieden. Het begrip “intériorité” is voor ons nieuw. Aan de ronde tafel worden schooleigen verhalen uitgewisseld. Onze groep besluit dat hoe je pastoraal invult op school per context moet worden bekeken.

Een tweede deel van de morgen nemen we deel aan een rollenspel waar de enen rijk en bevoorrecht zijn en anderen aan de rand van de maatschappij staan, honger hebben, werkloos of ziek zijn, of wegens hun kleur of afkomst worden gediscrimineerd. Wie gevraagd wordt hoe het voelt, brengt het begrip onrechtvaardigheid in het midden. En zo krijgen we een naadloze overgang naar wat rechtvaardigheid betekent in de Lasaliaanse pedagogie. De principes van coöperatief leren zijn verrijkend.

In de namiddag verrast Broeder Enrico ons met de presentatie van een solidariteitsproject in Scampia, Napels waar onder andere met Roma kinderen wordt gewerkt. Nadien verheldert Laura Ballerini de verscheidene realisaties van De La Salle Fondation.

Tenslotte worden we uitgenodigd in de kapel van De La Salle om samen in kring deel te nemen aan een misviering in het Engels, Frans en Spaans. s’ Avonds sluiten we de week af in een Irish pub met een welverdiende Guinness .